3 - 10 augustus 2019

Kom ook eens tekenen, schilderen en ruimtelijk werken in de natuur van Sadhaka. Het prachtige terrein van Sadhaka heeft veel verborgen hoekjes die je pas echt leert kennen door ze weer te geven met je potlood, je verf of door ze na te bootsen met je handen in de klei. Of je creëert je eigen stilleven, opgesteld uit de materialen die je kunt vinden in de omgeving. De natuur als inspiratiebron, dat is dit jaar het uitgangspunt van de kunstweek van 4 tot 10 augustus. Ook kun je vrij komen werken in het mooie kunstatelier bij Sadhaka. Een paar ochtenden is er een model om bezig te gaan met het onderzoeken van het menselijke deel van de natuur, namelijk het maken van portretten met materialen naar keuze. 


Wat kun je verwachten in deze cursus

Kom vanzelf in de creatieve flow met beeldend docent Margreet Heinen in het Sadhaka kunstatelier! Dit is een zeer afwisselende week.
In de ochtend wordt er op zoek gegaan naar inspiratiebronnen van de verborgen hoekjes in de prachtige natuur van Sadhaka. Je kunt verschillende schetsen maken met potlood of houtskool die je later in het atelier uit werkt of besluiten om je langer te nestelen op een bepaalde plek waar je een schilderij wilt gaan maken. Regelmatig geeft Margreet je daarbij een (experimentele) opdracht mee. 
In de middag kan iedereen rustig verder werken aan een eigen werkstuk. Daarnaast zal er enkele dagdelen een model beschikbaar zijn. Dat kan een naaktmodel zijn of iemand die voor portret zit. Dat hangt ook van de vraag van de groep af. Je krijgt aanwijzingen over houding en verhoudingen en materiaalgebruik. Er zullen korte en lange poses zijn waarbij je kunt werken aan je teken – en schildertechniek , een leerzame oefening!
Wil je graag werken vanuit een eigen idee, graag een mozaïekwerkstuk maken, hakken in speksteen of boetseren met klei dan kan dat ook. Je kiest zelf waar je me bezig wilt zijn. Of je beginner of gevorderde bent is niet van belang, Margreet kan je door haar jarenlange leservaring goed begeleiden op je eigen niveau en is bekend met alle technieken. Er zijn verschillende materialen aanwezig : Klei,speksteen, mozaïekbenodigdheden, houtskool, potlood, aquarel- acryl- en olieverf, olie- en softpastel, tekenpapier en schilderdoeken.

 

    
 

Tekenen en schilderen naar model

Een ander mens proberen weer te geven met bijvoorbeeld houtskool of verf is iedere keer weer een bijzondere ontmoeting. Je kijkt en tast met je materiaal de contouren af van het model. Je kan dat doen zonder erbij na te denken met grote expressieve bewegingen maar ook langzaam onderzoekend met oog voor elk detail. Tijdens de Modelteken en -schilder lessen leer je op veel verschillende manieren het model te benaderen met teken- en schildermaterialen en - technieken waardoor de ontmoeting op papier er steeds weer anders uit zal zien. Of je beginner of gevorderde bent is niet van belang. Je eigen creatieve ontdekkingstocht naar aanleiding van het model staat voorop.
Als beginner krijg je tijdens de lessen extra aanwijzingen over de houding en de verhoudingen van het model en hoe je dat weer op het papier kan zetten. Ook wordt het gebruik van de materialen uitgelegd. Ben je gevorderde dan krijg je persoonlijke tips om je werk te verdiepen en te verbreden naar aanleiding van het werk wat je maakt.
Er wordt op verschillende manieren geoefend hoe het naaktmodel in beeld te brengen. Daarbij kun je denken aan korte poses, lange poses, in lijnen werken of juist in in kleurvlakken, perspectief, wat doe je met de restruimte, de vorm, details uitwerken en je persoonlijke handschrift aanbrengen.  


 

Dagindeling

08.45 - 09.15 uur Zonnegroet (optioneel)
10.00 - 12.30 uur Creatief in en buiten het kunstatelier ( 6 ochtenden)
15.00 - 17.30 uur Creatief in en buiten het kunstatelier ( 5 middagen)
21.00 - 22.00 uur Avondactiviteit

Enkele reacties van deelnemers die de cursus hebben gevolgd

Beeldend docent Margreet is een zeer prettige, oplettende en ervaren docent. Ze is enthousiast als het goed gaat en stimulerend als het even niet zo lukt. Ze stelt vragen over wat je aan het doen bent, dwingt je te kijken naar je werk en waar je naar toe wilt zodat je elke les weer groeit. Ze heeft veel kennis over de techniek van schilderen, kleuren, mengen, materialen, enzovoort en weet die goed over te brengen. Ze is rustig, vriendelijk, creatief en zorgt voor een goede sfeer tijdens de lessen. Ineke

Margreet is een gedreven vakvrouw. Als docent weet zij haar cursisten aan te moedigen om steeds en stapje verder te gaan. Zij biedt de ruimte om dat ieder op zijn eigen persoonlijke wijze uit te laten werken. Schilders en tekenaars -met of zonder ervaring- met haar kritisch oog geeft zij feedback, die altijd positief en opbouwend is. Door haar inspirerende manier van lesgeven ontwikkelen cursisten hun eigen stijl en handschrift. Margreet neemt je in dit proces bij de hand. Mieke

Margreet is een warme, altijd belangstellende persoonlijkheid. Ze kan zonder woorden aanvoelen waar de kern van het probleem, een verhaal, of van jou als mens zit en weet dat met veel respect te benoemen. Van deze gave maakt ze gebruik tijdens het werken met de cursisten in haar lessen. Mirjam 

tekst-modelstudie6  
Aquarelverf                                      Gemengde techniek                                          Houstkool

Docent

De cursus wordt gegeven door beeldend docent en portrettiste Margreet Heinen.
Bezoek ook haar website met haar eigen beelden werk: www.margreetheinen.nl
Voor meer inhoudelijke informatie over de cursus kun je Margreet direct mailen: margreetheinen@gmail.com

Data

Aankomst zaterdag 3 augustus 2019 tussen 16.00 - 19.00 uur. Vertrek zaterdag 10 augustus na het ontbijt voor 10.00 uur. Of verleng je vakantie met nog een weekcursus of volpensionverblijf voorafgaand of aansluitend aan de week.
Zie ook agenda


Prijzen

Vroegboekprijs* / standaard prijs
6 persoons kamer ( gemengd gezelschap): € 665,- / € 690,-
4 persoons kamer (familiekamer): € 695,- / € 720,-
3 persoons kamer (familiekamer): € 740,- / € 765,-
2 persoons kamer (stellen): € 800,- / € 825,-
1 persoons kamer: € 900,- / € 925,-
Eigen tent: € 695,- / € 720,-
Eigen caravan / camper: € 720,- / € 745,-
1 of 2 persoons ingerichte tent: € 740,- / € 765,-
1 of 2 persoons ingerichte caravan: € 790,- / € 815,-

Prijzen zijn all in p.p. per week, dus inclusief alle workshops, 7 overnachtingen, maaltijden, drankjes bij de maaltijden, fruit, koffie en thee, en de avondactiviteiten. Alcoholische dranken tegen kleine vergoeding. Excl. materiaalkosten.

*De vroegboekkorting is geldig tot 31 maart 2019
 

Inspiratie

Kijk in het foto-album om kunstwerken te bekijken die in het Sadhaka kunstatelier gemaakt zijn!

Video impressie van een creatieve week bij Sadhaka