Info aanvragen

Cursus linodrukken

  • Ruim 15 jaar ervaring
  • Aantrekkelijke prijzen
  • Prachtige plek middenin de natuur
  • Duurzaam verblijf
  • Goede faciliteiten (zwemvijver, sauna, water uit natuurlijke bron)

Cursus linodrukken

Lino drukken

Grafische druktechniek in linoleum

De grafische druktechniek in linoleum wordt op Le Moulin deze zomer in de Kunstweken aangeboden. Als cursus van een paar dagen of een hele week.

De linodruk is een unieke manier om een illustratie te maken. Linoleum laat zich namelijk zeer goed bewerken met gutsen, wat een linodruk haar typische uitstraling geeft en het geschikt maakt voor artistieke doeleinden. Je beeldende vocabulaire is daarbij maar beperkt tot één tot drie kleuren per druk.

Je gutst een afbeelding in het linoleum: het lijnenspel van je tekening houd je onaangeraakt en de delen die wit moeten zijn, de restruimtes, snijd je met een guts weg. Met een roller breng je inkt aan op het linoleum. Papier erop, door een drukpers halen of simpelweg wrijven met een bol voorwerp en je afdruk op papier is klaar.

Op deze manier kan je monodrukken maken ( met dus één kleur drukinkt, meestal zwart) en ook meerdere kleurendrukken. Bij een driekleurendruk zijn er dus drie stukken linoleum nodig. Je kunt zoveel afdrukken maken als je wilt met een linosnede. Ideaal dus om lekker mee te experimenteren!

Er zijn heel veel combinaties mogelijk met lino: eerst iets schilderen of tekenen en daar overheen drukken, of juist andersom, of afgewisseld met elkaar. Een schets maken die geschikt is voor een linodruk, het oefenen met drukken en na een druk aanpassingen verrichten neemt ongeveer één à twee dagen of een aantal dagdelen in beslag.

In een cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:
– tekenen naar eigen ontwerp of voorbeeld
– in spiegelbeeld leren denken en kijken
– snijden en gutsen in het linoleum
– rollen met drukinkt over de lino stempel
– afdrukken op papier

Weekindeling

De avond van aankomst is er één van kennismaken met elkaar. Er vindt dan een korte introductie plaats over de cursusweek. De eerste ochtend begint met een uitgebreide introductie. De rest van de 1e cursusdag krijg je een instructieles over de gereedschappen en technieken en begin je met de eerste onderzoeks- fase. De dagen erna begint het programma dagelijks in stilte met de zonnegroet, een yoga-cyclus om mee wakker te worden (vrije deelname). De zonnegroet wordt afgesloten met een ontspannen meditatie. Na het ontbijt volgt een korte creatieve warming up oefening met de groep. Elke ochtend en middag kun je gemiddeld drie uur onder begeleiding beeldend bezig zijn.
Buiten de cursusuren is het ook mogelijk zelfstandig door te werken. Je bent tot niets verplicht en vrij een eigen indeling te maken. De docent loopt bij je langs om aanwijzingen te geven en je beeldende proces te begeleiden. Halverwege de week is er een middag vrij voor eigen invulling. Tussendoor vinden er werkbesprekingen plaats, want van elkaar kun je ook veel leren. De week wordt feestelijk afgesloten met een expositie van het gemaakte werk. De volgende ochtend na het ontbijt vertrekt iedereen weer naar huis (of blijft nog een week).

Je kunt de cursus volgen in de Sadhaka Combiweken Yoga en Creatief en Kunstweken.

 Dagdeel  Programma
 Voor ontbijt 8.45 – 9.15 uur  Zonnegroet, m.u.v. de eerste ochtend
 Ochtenddeel 10.00 – 12.30 uur  Creatief onder begeleiding
 Middagdeel 14.30 – 17.00 uur  Creatief onder begeleiding
 Avondeel 20.30 – 21.30 uur  Meditatie, creatieve of muzikale activiteit

Sadhaka inspireert om je creatief en spiritueel te ontplooien. Een unieke ervaring waar je nog lang met een glimlach aan terug denkt.

Chandra Patricia en Wim

Foto’s van onze cursus linodrukken

Cursus linodrukken - Cursus lino snijden
Foto's Linoleum
Foto's Linoleum
Foto's Linoleum
Sadhaka cursus locatie foto
Foto's Linoleum
Foto's Linoleum
Foto's Linoleum

Deel deze cursus:

Nieuwsbrief ontvangen?